למי אובמה טוב? [Hebrew version of “Are You Better Off Today Than You Were Four Years Ago? Yes!”]

This column  originally was published in Ha’aretz


למרבה הצער התשובה לשאלה לא תמיד שלילית. ישנם רבים שבשבילם כהונתו של אובמה הביאה שגשוג ופריחה. הנה רשימה חלקית של המרוויחים הגדולים שהיו עונים על השאלה “האם מצבכם היום טוב יותר?” בכן מהדהד.

אז הנה אנחנו, בתום סדרת העימותים בבחירות לנשיא ארה”ב. מאז שאל רונלד רייגן שאלה פשוטה ויעילה את הבוחרים – “האם מצבך היום טוב יותר משהיה לפני ארבע שנים?” – מנסים מועמדים חדשים לנשיאות לשחזר את ההצלחה הזאת. במערכת הבחירות הנוכחית, כאשר הנשיא ברק אובמה מציג כלכלה אמריקאית מקרטעת, אחוזי אבטלה גבוהים ושיא בגירעון הלאומי, מיט רומני יכול להניח כי שאלה זו תעורר מחשבה בקרב הבוחרים.

למרבה הצער התשובה לשאלה לא תמיד שלילית. ישנם רבים שבשבילם כהונתו של אובמה הביאה שגשוג ופריחה. הנה רשימה חלקית של המרוויחים הגדולים שהיו עונים על השאלה “האם מצבכם היום טוב יותר?” בכן מהדהד.

המשטר האיראני: כמה חודשים אחרי שהושבע ניתנה לאובמה מתנה יקרה מפז, התקוממות עממית כנגד היריב המתגרען של ארה”ב, משטר האייתוללות. מתוך מגוון האפשרויות שבהם יכול היה הנשיא לבחור כדי למוטט את ציר הרשע בחר אובמה שלא לעשות דבר. אובמה הדגיש את תמיכתו ב”הידברות”, וזרק חבל הצלה לאחד המשטרים המסוכנים בעולם. בעוד האיראנים טבחו בבני עמם נשמעה בהפגנות באיראן הסיסמה “אובמה – אתה אתנו או נגדנו?”

מאז 2009 הממשל האמריקאי מתהדר ב”סנקציות משתקות” נגד איראן. עברו שלוש שנים מאז תחילת הסנקציות ואיראן כלל לא משותקת: ראש ה-CIA העיד לפני הסנאט כי “נכון לעכשיו הסנקציות שהוטלו לא הביאו לשינוי במעשים או במדיניות (של איראן)”. ייתכן שמדובר בתוצאה של סירוס הסנקציות על ידי אובמה, שנתן פטורים רבים ודחה את יישומן. בו בזמן איראן חצתה קווים אדומים והיא מפתחת יכולת גרעינית וטכנולוגיה בליסטית מתקדמת.

  • במהלך כהונתו של אובמה המשטר האיראני, שהיה במצב רעוע, ייצב את עצמו. הממשל האמריקאי מוטרד בעיקר מתקיפה ישראלית, בעוד איראן אוגרת אורניום מועשר בכמות שעשויה להספיק לה למספר פצצות ומתקדמת בצעדי ענק לקראת חימוש ראשי החץ שלה. האייתוללות מבינים היטב למי עליהם להודות על השיפור במצבם.

חיזבאללה: השלוחה של האיראנים במזרח התיכון נחלשה בזמן מלחמת לבנון השנייה, אבל כיום מצבה חזק מאי פעם. הארגון נהנה מהתחמשות חסרת תקדים, ובעתיד הנראה לעין עלול לקבל את הנשק הכימי שבמאגרים הסורים. כל זאת בעוד צוות המזרח התיכון של אובמה עוסק באובססיביות במיקומם של בתים שיהודים בונים בירושלים. חיזבאללה לא רק שנהפך לשליט דה-פקטו בלבנון, אלא גם ביסס לעצמו שלוחות ב-24 מדינות נוספות, ובהן רוב מדינות מרכז ודרום אמריקה.

האחים המוסלמים: איזו התקדמות. האחים המוסלמים, תנועה המושפעת מהנאציזם, שודרגה מקבוצה חתרנית שהיתה כמעט לא ידועה לאזרחי ארה”ב, לכוח הפוליטי המוביל במזרח התיכון, והכל בתקופת כהונתו של אובמה.
.
הממשל של אובמה חיזק את האחים המוסלמים כשנטש את הנשיא חוסני מובארק מתוך תקווה שהדבר יוביל לדמוקרטיה. אין ספק שמובארק לא היה מלאך, אך הוא היה כוח שאיזן את האיסלאמיזציה והוא קיים את הסכמי קמפ דייוויד עם ישראל.

כיום האחים המוסלמים מנהיגים את המדינה הערבית המאוכלסת ביותר בעולם, וזאת לאחר שזכו ב- 50% מהקולות בבחירות האחרונות (האחים העוד יותר המוסלמיים – התנועה הסלפית – זכתה ב-25% נוספים). פלגים של האחים המוסלמים שולטים ביום במצרים, בתוניסיה ובעזה, ומגלים סימנים של מעורבות בירדן ובהתקוממויות בסוריה ובמזרח התיכון כולו.

השלטון המצרי של האחים המוסלמים עצר פעילים דמוקרטים אמריקאים; בעזרת שותפיו הסלפים נהרגו עשרות ונפצעו מאות נוצרים, ואילו למעלה מ-100,000 מהמיעוט הקופטי בחרו להימלט ממצרים; על פי דיווחים שהושמעו בקונגרס האמריקאי הם שרפו כנסיות וחטפו בנות נוצריות למטרות אונס ועבדות.

התגובה של אובמה: עוד “הידברות”. אובמה אירח את האחים המוסלמים, תנועה שנשבעה שלא להכיר בישראל “בשום תנאי”, והודיע על סיוע של 1.5 מיליארד דולר מכספי משלם המסים האמריקאי למשטר המצרי החדש. שרת החוץ, הילרי קלינטון הודיעה על סיוע נוסף בתשלום חובות בסכום של עוד מיליארד דולר. היא שתקה בעוד המצרים הכריזו שהם אינם רואים עצמם מחויבים להסכמי קמפ דייוויד כל עוד אין שלום אזורי. האם יש ספק באיזה מהמועמדים לנשיאות תומכים האחים המוסלמים?

סין: במהלך שלוש וחצי שנות הנהגתו של אובמה, גדל התוצר המקומי הגולמי של סין בכ-35%. באותו הזמן ארה”ב קפאה על שמריה עם ממוצע גידול שנתי של 0.6%. מטריד מזה הוא החוב האדיר שהצטבר – אנו מתקרבים לנקודה שבה התשלום השנתי על הריבית תשתווה לתקציב הביטחון של סין. כל זאת בתקופה שבה הסינים מגדילים את היכולות הצבאיות שלהם כדי לערער על הדומיננטיות של ארה”ב באוקיינוס השקט.

רוסיה: אפילו הצאר פוטין לא היה מעלה על דעתו ש”כפתור האתחול” של אובמה ניתן לשימוש חוזר. למרות זאת, רוסיה חוסמת את הסנקציות נגד סוריה ואיראן, מוכרת לאיראן מערכות נ”מ מתקדמות ודואגת לכך שלסוריה יש מספיק תחמושת כדי לטבוח באזרחיה. מטוסים של צבא רוסיה עורכים סימולציות של תקיפת יעדים אמריקאים תוך כדי חדירה למרחב האווירי של ארה”ב, ופוטין מגרש פעילים למען דמוקרטיה ומחזיר את זכויות האדם ברוסיה שנות דור אחורה. השלכות? כמובן שלא, רק “אתחול”!

המדיניות היחידה של אובמה ביחס לרוסיה היא ויתורים ופייסנות. בתגובה לדרישה של פוטין ביטל אובמה, באופן חד צדדי, משלוח של מערכות הגנה נגד טילים לפולין ולצ’כיה, שתיים מבעלות בריתה של ארה”ב. הוא צימצם את הארסנל הגרעיני של ארה”ב, שידרג את מעמדה של רוסיה בארגון הסחר העולמי והבטיח למנהיגות הרוסית, ליד מיקרופון פתוח, כי יהיה עוד יותר גמיש במהלך כהונה שנייה. אך האם קיבלה ארה”ב דבר מה בתמורה?

צפון קוריאה, הטליבאן, התורמים הנדיבים של אובמה בסולינדרה (חברת הפאנלים הסולאריים לה העניק אובמה 500 מיליון דולר במסגרת תוכנית התמריצים, שהתגלה כי היא מנוהלת בידי תורמיו) ובחברות פושטות רגל נוספות, להן נתן אובמה מיליוני דולרים מכספי משלם המסים האמריקאי – הם רק כמה מאלה שמצבם טוב יותר היום משהיה לפני ארבע שנים. תמיכתם בו מובטחת.

אברהם (אייב) כצמן הוא עו”ד אמריקאי ופרשן פוליטי החי בישראל. משמש כיועץ המשפטי של “רפובליקנים בחו”ל – ישראל”

Advertisement

Join the discussion

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s